Ekonomi

Atık kağıtlar kadınların elinde sanat eserine dönüşüyor

Atık kağıtlar kadınların elinde sanat eserine dönüşüyor

Manisa’da açılan kursta atık kağıtlardan yapılan sepetler ev hanımlarına geçim kaynağı oldu.

MANİSA – Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde açılan kursta atık kağıtlardan sepet örme tekniği ile yapılan çalışmalar ev hanımlarına geçim kaynağı oldu. Konak hanımları kendilerine hobi edinirken, atık kağıtlardan yaptıkları çalışmaları da satışa sunarak ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar.

Manisa’da geleneksel sanat dallarını tek çatı altında buluşturan Tarihi Kurşunlu Han, unutulmaya yüz tutmuş sanat dallarına ev sahipliği yaparken, ‘İleri geri dönüşüm dekoratif sepet örme’ kursu kadınlardan yoğun ilgi görüyor.

Şehzadeler Belediyesi ve Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle Manisalılar, Kurşunlu Han’da açılan onlarca kursta değerli klasik el sanatlarını öğrenme fırsatı bulurken, bir yandan da evlerinin ekonomisine katkıda bulunuyor. Bu kurslardan biri olan ‘İleri geri dönüşümlü dekoratif sepet örgüsü’ de kursiyerlerden büyük ilgi görüyor.

“Toplamda 320 saat sürüyor”

Şehzadeler Belediyesi ve Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle haftada 3 gün 8 saat 320 saat süren kursun eğitmeni Nilgün Beşirik, atıl kağıtlardan yararlanarak kağıtlardan sepet yaptıklarını söyledi. Beşirik, “Tarihi Kurşunlu Han’da Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi ve Şehzadeler Belediyesi işbirliğiyle açılan ‘İleri geri dönüşüm dekoratif sepet örgüsü’ yapıyoruz. Kullandığımız tüm malzemeler atık kağıt malzemelerden oluşuyor. Böylece bu sepetleri hazır hale getiriyoruz. – atık kağıtlarımızı değerli hale getirip dekoratif aksesuara dönüştürdüğümüz, satışa sunduğumuz ürünler.Kursumuz 320 saatten oluşmaktadır.Günde 8 saat olarak planlanan kursumuza 22 kursiyer katılmaktadır. A4 kağıtlarını dörde bölüp şişle büktüğümüz malzemeyi tutkalla yapıştırarak sepet örgü tekniği ile atık kağıt kullanarak sepet malzemesi kullanmadan tüp haline getiriyoruz. malzemeler biri ya da diğeri.Tay gelince kumaş boyası ya da akrilik boyalarla boyadığımızda çok dayanıklı yıllarca kullanabileceğimiz aletler oluyor.Kağıtlarımız birebir aynı dışarıda satılan mızrak, rattan ve kauçuktan yapılmış sepetler. Bunlar kağıttan yapılır. Tüm atık kağıtları sepete çevirerek her alanda kullanabiliriz. Kına sepeti, ikram sepeti, çeyiz sepeti, abajur olabilir. Her türlü ekipman dekoratif aksesuarlara dönüşebilir. Bu ekipmanların satışı konusunda belediye ile görüşmelerimiz oldu. Kursiyerlerimizin tamamı bu projede yer alarak, oluşturulması planlanan stantlarda, Mesir Şenliklerinde veya sanat sokağı olarak oluşturulması planlanan sokaklarda eserlerini satabileceklerdir. Farklı işlerle aile bütçelerine katkıda bulunarak para kazanabilecekler.”

Kursiyerler işlerinden keyif alıyor

4 ay önce hobi olarak başlayan kursiyerlerden Fatma Uysal, kursun başından beri yaptığı 160 cm yüksekliğindeki vazosu ile ilgili “Hobi olarak başladım. Çok keyifli. Vazo yapıyorum. salonumda 5 kilo civarında atık kağıt kullandım yaklaşık 150-160 cm yüksekliğinde olacak yaklaşık 4 aydır oluyor her gün yapmıyorum sadece günleri yapıyorum Tabii ki bittikten sonra satacağımı düşünmüyorum, çok emek verdiğim için zevkle kullanacağımı düşünüyorum.” dedi.

Kursa 2 ay önce katılan emekli Nevin Bakkal, “Kursa 2 ay önce katıldım. Geri dönüşümlü malzemelerden sepet vazo yapıyoruz. İstediğimiz renge boyayıp kullanabiliyoruz. Çocuk test kitapları, kağıtlar.” , gazeteler, dergiler, evde hiçbir şey boşa gitmez. Dönüşümden sonra yine ağaç kullanılır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu