Haber

KYSÖ, 2018’de Duma’daki kimyasal saldırılardan Esad rejimini sorumlu tuttu

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Nisan 2018’de Suriye’nin Doğu Guta’nın Duma ilçesinde klor gazıyla 43 kişinin ölümüne neden olan kimyasal silah saldırısından Esad rejiminin sorumlu olduğunu bildirdi.

OPCW’nin yayınladığı raporda, Beşar Esad rejiminin Suriye halkına karşı kimyasal silah kullandığı bir kez daha doğrulandı.

Rapor, Suriye rejiminin Duma’nın kontrolünü yeniden sağlamak için Nisan 2018’de düzenlediği saldırıda en az bir Mi8/17 helikopteriyle şehre iki sarı silindir fırlattığına “inanmak için makul nedenler” olduğuna dikkat çekti.

Suriye Hava Kuvvetleri tarafından atılan ve birinin 3’lü bir aracın çatısına çarpması sonucu patlayan silindirden “zehirli klor gazının hızla salındığı ve binaya yayılan gazın 43 kişinin ölümüne neden olduğu” bildirildi. katlı bina.

Helikopterden atılan başka bir silindirin başka bir binanın çatısına çarparak “olay yerine ilk gelenleri hafif şekilde etkilediği” belirtildi.

Soruşturma raporunda, Dumayr Hava Üssü’nde klor gazı taşıyan iki tüpün değiştirilerek doldurulduğu, bunları ateşleyen helikopter veya helikopterlerin Esad rejiminin askeri birliklerinden Kaplan Kuvvetleri’nin kontrolünde olduğu belirlendi. .

OPCW, soruşturma kapsamında düzinelerce tanığın dinlendiğini söyledi; Hayatta kalanlardan alınan kan ve idrar örneklerinin yanı sıra toprak ve inşaat malzemeleri örneklerinin de incelendiğini bildirdi.

Soruşturma ekibinin, rejimin baskınların düzmece olduğu ve Suriye’nin diğer bölgelerinde ölen insanların cesetlerinin gaz verilmiş gibi görünmesi için Duma’ya getirildiği yönündeki iddialarını da incelediği ve reddettiği bildirildi.

OPCW raporu, soruşturma ekibinin “bir dizi olası senaryoyu değerlendirdiğini ve toplayıp analiz ettikleri kanıtlarla bunların geçerliliğini test ederek, bu saldırının failinin Esad rejimi hava kuvvetleri olduğu sonucuna vardığını” belirtti.

2021’de KYSÖ’de oy hakları askıya alınan Suriye rejimi, klor gazı akınlarının yapıldığı alana soruşturma ekiplerinin girmesine izin vermedi.

OPCW Genel Direktörü Fernando Arias raporda, “Duma’da ve başka yerlerde kimyasal silahların kullanılması kabul edilemez ve uluslararası hukukun ihlalidir” dedi. değerlendirmesini yaptı.

OPCW daha önce Mart 2017’de Latamneh’de 3 ve Şubat 2018’de Serakib’de 1 kimyasal saldırıdan Esad rejimini sorumlu tutmuştu.

6 Temmuz 2018’de OPCW, Duma’daki saldırıda klor gazı kullanıldığını tespit etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu