AK Parti’li Canikli, muhalefetin “KHK’den gelenler işe iade edilecek” sözünü değerlendirdi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, muhalefetin kamu görevinden ihraç edilen FETÖ’cülerin işe iade edileceği sözüne ilişkin, “FETÖ bağlantılı onbinlerce üst düzey kamu görevlisinin ihraç edilmeden önceki görevlerine iade edilmesi. Kanun Hükmünde Kararname ile gerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nde gerekse Emniyet Genel Müdürlüğü’nde ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda hem yargı mensupları arasında hem de toplumda çatışma ve bölünmeye yol açacaktır.” terimini kullandı.
Canikli yaptığı yazılı açıklamada, başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere “yediler tablosu”nun tüm genel başkanlarının KHK ile ihraç edilen FETÖ’cüleri kamu görevlerine iade edeceklerini açıkladığını bildirdi.
Bu vaadin ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri olduğuna işaret eden Canikli, mağduriyet adı altındaki son amacın kurumlar içinde çatışma çıkarmak olduğunu belirtti.
Nurettin Canikli dedi ki:
“FETÖ bağlantılı onbinlerce üst düzey kamu görevlisinin KHK ile ihraç edilmeden önce görevlerine iade edilmesi Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, hem yargı mensupları arasında hem de toplum içerisinde.Ayrıca, görevine iade edilen FETÖ bağları, tamamlayamadıkları darbeleri tamamlamak için kripto FETÖ kalıntılarıyla kaldıkları yerden devam edeceklerdir.”
KHK ile yaklaşık 130 bin kamu çalışanı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 150’si orgeneral olmak üzere 26 bin rütbeli, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 38 bin, Jandarma Genel Müdürlüğü’nden 8 bin 523 personelin kamu hizmetinden ihraç edildi. Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı’ndan 622 sivil personel. İdari amir ve yargı mensuplarından yaklaşık 4 bin hakim ve savcının kamu hizmetinden ihraç edildiğini hatırlatan Canikli, bunların yaklaşık yüzde 20’sinin daha sonra Olağanüstü Hal Komisyonu ve mahkemeler tarafından görevlerine iade edildiğini bildirdi.
Canikli, KHK ile ihraç edilen yaklaşık 55 bin FETÖ mensubunun aynı anda ceza davalarında hüküm giydiğini, yaklaşık 50 bin FETÖ mensubunun ise herhangi bir sabıka kaydı bulunmadığını bildirdi.
“Bu bir ceza davası değil”
Tüm ihraçların yargının kontrolünde olduğunu ve ihraçlara hukuken karar verildiğini belirten Canikli, memuriyetten çıkarmanın idari bir süreç olduğunu, bu konuyu inceleyecek mahkemelerin idare mahkemeleri olacağını vurguladı.
Canikli, “Bu bir ceza davası değil ve ceza mahkemelerinin görev alanına girmiyor. Dolayısıyla bir ceza davasında hüküm giymemiş olanların iadelerinin talep edilmesi son derece anlamsız ve hukuken geçersiz bir yaklaşımdır. Devlet memurluğundan ihraç” İdari bir işlem olan kovuşturma, cezai mahkûmiyet gerektiren işlemlerle karıştırılmamalıdır.” tabirini kullandı.
Canikli, FETÖ terör örgütüne iltisak ve iltisakı olanların adları ve idari sicilleri temiz olsa bile örgütün talimatıyla hızla tehlikeli suçlulara dönüşebileceklerini kaydetti.